Opis forum
Administrator
Hej! Które bajki lub filmy są według was najbardziej odpowiednie dla dzieci w młodszym wieku szkolnym i przedszkolnym?
Nowy użytkownik
Moim zdaniem najlepszymi bajkami dla dzieci w tym wieku są:
- Piękna i Bestia - bajka pokazuje dzieciom, że wygląd zewnętrzny nie świadczy o wartości człowieka, prawdziwe piękno jest niewidoczne dla oczu.
- Król Lew - Simba udowodnił, że odwaga to nie to samo, co narażanie swojego życia bez potrzeby. Bajka uczy także, że z każdego doświadczenia, nawet złego należy wyciągać wnioski.
- Roszpunka - pokazuje, że nie warto postępować źle, bo dobro i tak prędzej czy później zwycięża.
Hej:) Na początek chcę powiedzieć że jak byłam mała to nie nawiedziłam przesłodzonych i ugrzecznionych polskich kreskówek, nadawały się one może dla trzylatka ale już nie dla większego dziecka. Pamiętam jak w popołudnia nie można było spotkać na podwórko żywego duch bo wszyscy siedzieli w domu i oglądali Dragon ball i Rycerzy zodiaku. Wszyscy teraz mówią że takie bajki wzbudzają agresje i głupie pomysły dzieci. Ja natomiast uważam że nauczyłam się z tych bajek więcej niż ze wszystkich ogłupiających Kubusiów Puchatków, Misiów uszatków i tym podobnych bajek.
Hejka
moim zdaniem bajki dla maluszków, czyli dzieci w wieku przedszkolnym i wcześniejszym powinny zawierać proste historie uwrażliwiające i pobudzające ich wyobraźnie, powinny również pomagać im w poznaniu otaczającego świata, myślę tu o poznawaniu nazw zwierząt, kolorów, pojazdów i emocji. W przypadku dzieci nieco starszych (wiek przedszkolny - starszaki, wczesnoszkolny) myślę że ważnym elementem jest juz konkretny bohater i zachęcanie do zdrowego stylu życia, zawierania przyjaźni i samodzielności. Osobiście jak byłam dzieckiem chętnie oglądałam bajki takie jak Madeleine i Gumiusie. Były to bajki w których dostrzec można było przyjaźń między bohaterami i wspomaganie się w trudnych chwilach, a ich ciekawe przygody sprawiały że można było wyobrażać sobie uczestnictwo w podobnych historiach mam nadzieję że pomogłam
Nowy użytkownik
Witam, polecam całą gamę bajek Disneya, oprócz tego kultowe Smurfy i Muminki. Polskie bajki się bardzo zestarzały i nie wydają mi się atrakcyjne dla młodego widza, a nowe bajki emitowane przez TVP i tympodobne stacje są bardziej ogłupiające
Najlepiej z dzieciństwa wspominam bajki Disneya Razem z siostrą zawsze w soboty z utęsknieniem czekałyśmy na te bajki. Myszka Miki i kaczor Donald to też postacie, które miło wspominam. Jednak bajki tj. Mała Syrenka, Mogli, Tarzan, wszystkie o księżniczkach były tak niesamowite, że nadal mam ochotę w wolnej chwili obejrzeć jedną z nich i choć na chwilę poczuć się jak dziecko.
Co do małych dzieci, z obserwacji wiem, że te dłuższe bajki są jednak dla nich nużące i często dzieci jeszcze przed połową zaczynają się wiercić i rozrabiać. Dla najmłodszych krótkie bajki typu "Reksio", czy "Bolek i Lolek" o wiele lepiej się sprawdzają. Bajki z piosenkami również przypadają do gustu najmłodszym (już po 2 obejrzeniu dzieciaki znają na pamięć te krótkie piosenki lub ich fragmenty).
Witam
Dla mnie najbardziej z u tkwiących w pamięci bajek jest Dragon Ball, Naruto czy Rycerze Zodiaku. Te rodzaje anime mają za zadanie motywować ludzi do działania i niepoddawania się przed występującymi różnorodnymi trudnościami. Uczy takich rzeczy jak walki o to co się wierzy i co się kocha, że zawsze trzeba bronić słabszych, co to jest prawdziwa przyjaźń, lojalność, odwaga, że trzeba walczyć w obronie tego co się kocha nawet jak ma się nikłe szanse na zwycięstwo uczy tez że każdemu trzeba dać 2 szanse. Ale ten typ bajek zalecam dla starszych dzieci.
Dla przedszkolaków z typu edukacyjnego polecam Bajki z cyklu "Było sobie..." i "Byli sobie...". Na pewno wiele osób zna choć jeden z cykli bajek typu "Było sobie życie", "Byli sobie odkrywcy", itp. Jest to typ bajek które pokazują faktyczną wiedzę, są bardzo wartościowe dla dzieci a przyznam się że i sam je oglądałem. Polecam je innym gdyż można z nich się dowiedzieć zawsze bardzo wielu rzeczy - one zawsze są naukowe i w jakiejś sprawie konkretnej. Wiedza z tych bajek jest bardzo przydatna a same ogląda się świetnie. Złe postacie zawsze mają zakazane twarze i czerwone nochy, zawsze opowiada o tych sprawach taki dziadek dzieciom które występują w tych bajkach. Są to bajki naukowe, z humorem, przedstawiające w bardzo interesujący sposób fakty i wiedzę, zachęcając do poszerzenia jej.
Dla chętnych przedstawiam całą serię bajek:
Był sobie człowiek (1978)
Był sobie kosmos (1982)
Było sobie życie (1987)
Były sobie Ameryki (1991)
Były sobie odkrycia (1994)
Byli sobie odkrywcy (1997)
Była sobie Ziemia (2008)
Siema
Moim zdaniem bajka musi sprawiać dziecku frajdę oraz powinna być w miarę pouczająca, a przynajmniej nie powinna go ogłupiać. Więc od razu odrzuciłbym wszystko podobne do serialu Teletubisie. Osobiście polecam na początek Bolka i Lolka. Przeniesie ona brzdąca w świat pełen przygód, bez przemocy, używek, hazardu i seksu. W miarę dorastania proponuje mu pościć kultową kreskówkę Dragon Ball. Pokazana jest tam nieustająca walka dobra ze złem i co najważniejsze dobro zawsze wygrywa. Ważne jest także, że bohaterowie są ludźmi honoru, idealistami oraz są dobrze zbudowani, dbają o swoje zdrowie. Tego samego nie możne powiedzieć o wielu dzisiejszych bajkach, które opierają się tylko na niezdrowym humorze. No poza tym to jeszcze bym polecił następujące tytuły: Tabaluga, Gumisie, Muminki, Czarnoksiężnik z Krainy Oz, no i jeszcze Smerfy, ale z tymi niebieskim stworkami spędzającymi czas z przedstawicielami tej samej płci bym uważał.
Ostatnio edytowany przez mariom460 (2014-05-24 10:19:56)
Nowy użytkownik
Dzieci młodsze przede wszystkim nie są w stanie zainteresować się długą bajką typu Disney ( piękne i bestie, kopciuszki itd. ) te bajki są dla dzieci w wieku szkolnym ew. starszych przedszkolaków. Maluchy nie rozumieją wielu rzeczy ( boją się bestii, wiedźmy ) trzeba im na bieżąco tłumaczyć bajkę, a to nie o to chodzi. Dzieci młodsze 3/4 letnie interesuje bajeczka wymowna, krótka, bez agresji. Idealny przykład moim zdaniem to Krecik. Bajeczka jest ze spokojną muzyką, prawie bez słów więc jeszcze bardziej skupia uwagę dziecka. Z nowych bajek to Świat małego ludwika - spokojna nie długa bajeczka edukacyjna. Bajeczki mają pomagać dziecku rozumieć świat a nie go komplikować. Pokazywać rzeczy których np nie widzą na co dzień ( instrumenty muzyczne, maszyny, pojazdy, zwierzęta ) Dzieci wykorzystują postaci i tematy bajek do swoich zabaw. Dlatego trzeba uważnie dobierać bajki maluszkom. Jeżeli dziecko ogląda bajkę agresywną potem naśladuje zachowania oglądanych bohaterów. Wcielają się w role i biorą z nich przykład.
Jeżeli dziecko nie ma problemów i nie boi się złych postaci to wprowadzamy bajki z bohaterami dobro- zło i w razie potrzeby tłumaczymy dziecku że takie a takie zachowanie jest złe, wskazujemy na konsekwencje i uczymy rozróżniać dobro od zła
Jeszcze według mnie bajki pomagają w nauce nowych słów i ogólnie mowy. Rodzic nie zawsze ma na tyle czasu i cierpliwości żeby x-razy tłumaczyć daną rzecz, często bajeczki są pomocne.
Bajki odpowiednie i w odpowiedniej ilości naprawdę pomagają w rozwoju, należy jednak pamiętać o umiarze, a postawa zainteresowanego bajką dziecka, które nic nie chce jest bardzo kusząca.
Dzieci rzadko zwracają uwagę na płeć bohaterów (małe dzieci) wcielają się w nie bez względu płci lub jej braku.
Odbierają i interpretują zachowania, wypowiedzi a nawet wyrazy Twarzy bohaterów, po czym oceniają je w kategorii dobra i zła. Większą krzywdę robi Dragon Baal niż smerfy czy teletubisie.
Ostatnio edytowany przez cardo7cardo (2014-05-24 10:55:57)
Najbardziej odpowiednie dla dzieci w młodszym wieku szkolnym i przedszkolnym według mnie sa bajki: miś uszatek, koziokłek matołek, krecik, bolek i lolek. Te bajki zawsze miały jakiś morał, pogodne zakończenie. Każdy z bohaterów bajek mierzył się z problemami, przyjaciele pomagali mu w trudnych momentach. W tych bajkach również nie występuje agresja, obecne bajki pokazują dzieciom nierealny świat, w którym można kogoś skrzywdzić a on i tak przeżyje chociaż został zabity. Dlatego polecam bajki które leciały dawnej w telewizji.
Nowy użytkownik
Przede wszystkim takie bajki powinny ciekawic i uczyc nowych rzeczy więc mysle ze fajną opcją jest bajka "Bylo sobie życie"
Nowy użytkownik
Mali Einsteini
Król Lew
Pomysłowy Dobromir
Bolek i Lolek
Reksio
większość filmów animowanych Disneya ma przesłania na które warto zwracać uwagę dzieciom; Księga Dżungli, Bambi ,Piotruś Pan, itp