Nazwa forum

Opis forum

#1 2014-05-24 06:53:30

jolekjolek

Administrator

Punktów :   

EDUKACYJNE FILMY/BAJKI DLA DZIECI

Hej! Które bajki lub filmy są według was najbardziej odpowiednie dla dzieci w młodszym wieku szkolnym i przedszkolnym?

#2 2014-05-24 07:22:03

themonka92

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: EDUKACYJNE FILMY/BAJKI DLA DZIECI

Moim zdaniem najlepszymi bajkami dla dzieci w tym wieku są:
- Piękna i Bestia - bajka pokazuje dzieciom, że wygląd zewnętrzny nie świadczy o wartości człowieka, prawdziwe piękno jest niewidoczne dla oczu.
- Król Lew - Simba udowodnił, że odwaga to nie to samo, co narażanie swojego życia bez potrzeby. Bajka uczy także, że z każdego doświadczenia, nawet złego należy wyciągać wnioski.
- Roszpunka - pokazuje, że nie warto postępować źle, bo dobro i tak prędzej czy później zwycięża.

#3 2014-05-24 07:29:30

David

Nowy użytkownik

Punktów :   

epoka lodowcowa
było sobie życie
auta
dzwonnik z notre dam
no i oczywiście pingwiny z Madagaskaru

#4 2014-05-24 07:33:47

mała23

Nowy użytkownik

Punktów :   

Hej:) Na początek chcę powiedzieć że jak byłam mała to nie nawiedziłam przesłodzonych i ugrzecznionych polskich kreskówek, nadawały się one może dla trzylatka ale już nie dla większego dziecka. Pamiętam jak w popołudnia nie można było spotkać na podwórko żywego duch bo wszyscy siedzieli w domu i oglądali Dragon ball i Rycerzy zodiaku. Wszyscy teraz mówią że takie bajki wzbudzają agresje i głupie pomysły dzieci. Ja natomiast uważam że nauczyłam się z tych bajek więcej niż ze wszystkich ogłupiających Kubusiów Puchatków,  Misiów uszatków i tym podobnych bajek.

#5 2014-05-24 09:03:34

JuUla

Nowy użytkownik

Punktów :   

Hejka
moim zdaniem bajki dla maluszków, czyli dzieci w wieku przedszkolnym i wcześniejszym powinny zawierać proste historie uwrażliwiające i pobudzające ich wyobraźnie, powinny również pomagać im w poznaniu otaczającego świata, myślę tu o poznawaniu nazw zwierząt, kolorów, pojazdów i emocji. W przypadku dzieci nieco starszych (wiek przedszkolny - starszaki, wczesnoszkolny) myślę że ważnym elementem jest juz konkretny bohater i zachęcanie do zdrowego stylu życia, zawierania przyjaźni i samodzielności. Osobiście jak byłam dzieckiem chętnie oglądałam  bajki takie jak Madeleine i Gumiusie. Były to bajki w których dostrzec można było przyjaźń między bohaterami i wspomaganie się w trudnych chwilach, a ich ciekawe przygody sprawiały że można było wyobrażać sobie uczestnictwo w podobnych historiach mam nadzieję że pomogłam

#6 2014-05-24 09:22:02

zolika

Nowy użytkownik

Punktów :   

jest taka seria bajek dla dzieci braci Grimm - bajki bez agresji - polecam np tę serię. Zawierają ciekawe przygody, są z morałem i są wychowawcze.

#7 2014-05-24 09:31:13

misiek2740

Nowy użytkownik

Punktów :   

Witam, polecam całą gamę bajek Disneya, oprócz tego kultowe Smurfy i Muminki. Polskie bajki się bardzo zestarzały i nie wydają mi się atrakcyjne dla młodego widza, a nowe bajki emitowane przez TVP i tympodobne stacje są bardziej ogłupiające

#8 2014-05-24 09:46:33

kamilson

Nowy użytkownik

Punktów :   

Najlepiej z dzieciństwa wspominam bajki Disneya Razem z siostrą zawsze w soboty z utęsknieniem czekałyśmy na te bajki. Myszka Miki i kaczor Donald  to też postacie, które miło wspominam. Jednak bajki tj. Mała Syrenka, Mogli, Tarzan, wszystkie o księżniczkach były tak niesamowite, że nadal mam ochotę w wolnej chwili obejrzeć jedną z nich i choć na chwilę poczuć się jak dziecko.
Co do małych dzieci, z obserwacji wiem, że te dłuższe bajki są jednak dla nich nużące i często dzieci jeszcze przed połową zaczynają się wiercić i rozrabiać. Dla najmłodszych krótkie bajki typu "Reksio", czy "Bolek i Lolek" o wiele lepiej się sprawdzają. Bajki z piosenkami również przypadają do gustu najmłodszym (już po 2 obejrzeniu dzieciaki znają na pamięć te krótkie piosenki lub ich fragmenty).

#9 2014-05-24 10:16:29

faciek

Nowy użytkownik

Punktów :   

Witam

Dla mnie najbardziej z u tkwiących w pamięci bajek jest Dragon Ball, Naruto czy Rycerze Zodiaku. Te rodzaje anime mają za zadanie motywować ludzi do działania i niepoddawania się przed występującymi różnorodnymi trudnościami. Uczy takich rzeczy jak walki o to co się wierzy i co się kocha, że zawsze trzeba bronić słabszych, co to jest prawdziwa przyjaźń, lojalność, odwaga, że trzeba walczyć w obronie tego co się kocha nawet jak ma się nikłe szanse na zwycięstwo uczy tez że każdemu trzeba dać 2 szanse. Ale ten typ bajek zalecam dla starszych dzieci.

Dla przedszkolaków z typu edukacyjnego polecam Bajki z cyklu "Było sobie..." i "Byli sobie...". Na pewno wiele osób zna choć jeden z cykli bajek typu "Było sobie życie", "Byli sobie odkrywcy", itp. Jest to typ bajek które pokazują faktyczną wiedzę, są bardzo wartościowe dla dzieci a przyznam się że i sam je oglądałem. Polecam je innym gdyż można z nich się dowiedzieć zawsze bardzo wielu rzeczy - one zawsze są naukowe i w jakiejś sprawie konkretnej. Wiedza z tych bajek jest bardzo przydatna a same ogląda się świetnie. Złe postacie zawsze mają zakazane twarze i czerwone nochy, zawsze opowiada o tych sprawach taki dziadek dzieciom które występują w tych bajkach. Są to bajki naukowe, z humorem, przedstawiające w bardzo interesujący sposób fakty i wiedzę, zachęcając do poszerzenia jej.

Dla chętnych przedstawiam całą serię bajek:
Był sobie człowiek (1978)
Był sobie kosmos (1982)
Było sobie życie (1987)
Były sobie Ameryki (1991)
Były sobie odkrycia (1994)
Byli sobie odkrywcy (1997)
Była sobie Ziemia (2008)

#10 2014-05-24 10:19:17

mariom460

Nowy użytkownik

Punktów :   

Siema
Moim zdaniem bajka musi sprawiać dziecku frajdę oraz powinna być w miarę pouczająca, a przynajmniej nie powinna go ogłupiać.  Więc od razu odrzuciłbym wszystko podobne do serialu Teletubisie. Osobiście polecam na początek Bolka i Lolka.  Przeniesie ona brzdąca w świat pełen przygód, bez przemocy, używek, hazardu i seksu. W miarę dorastania proponuje mu pościć kultową kreskówkę Dragon Ball. Pokazana jest tam nieustająca walka dobra ze złem i co najważniejsze dobro zawsze wygrywa. Ważne jest także, że bohaterowie są ludźmi honoru, idealistami oraz są dobrze zbudowani, dbają o swoje zdrowie. Tego samego nie możne powiedzieć o wielu dzisiejszych bajkach, które opierają się tylko na niezdrowym humorze. No poza tym to jeszcze bym polecił następujące tytuły: Tabaluga, Gumisie, Muminki, Czarnoksiężnik z Krainy Oz, no i jeszcze Smerfy, ale z tymi niebieskim stworkami spędzającymi czas z przedstawicielami tej samej płci bym uważał.

Ostatnio edytowany przez mariom460 (2014-05-24 10:19:56)

#11 2014-05-24 10:47:33

cardo7cardo

Nowy użytkownik

Punktów :   

Dzieci młodsze przede wszystkim nie są w stanie zainteresować się długą bajką typu Disney ( piękne i bestie, kopciuszki itd. ) te bajki są dla dzieci w wieku szkolnym ew. starszych przedszkolaków. Maluchy nie rozumieją wielu rzeczy ( boją się bestii, wiedźmy ) trzeba im na bieżąco tłumaczyć bajkę, a to nie o to chodzi. Dzieci młodsze 3/4 letnie interesuje bajeczka wymowna, krótka, bez agresji. Idealny przykład moim zdaniem to Krecik. Bajeczka jest ze spokojną muzyką, prawie bez słów więc jeszcze bardziej skupia uwagę dziecka. Z nowych bajek to Świat małego ludwika - spokojna nie długa bajeczka edukacyjna. Bajeczki mają pomagać dziecku rozumieć świat a nie go komplikować. Pokazywać rzeczy których np nie widzą na co dzień ( instrumenty muzyczne, maszyny, pojazdy, zwierzęta ) Dzieci wykorzystują postaci i tematy bajek do swoich zabaw. Dlatego trzeba uważnie dobierać bajki maluszkom. Jeżeli dziecko ogląda bajkę agresywną potem naśladuje zachowania oglądanych bohaterów. Wcielają się w role i biorą z nich przykład.
Jeżeli dziecko nie ma problemów i nie boi się złych postaci to wprowadzamy bajki z bohaterami dobro- zło i w razie potrzeby tłumaczymy dziecku że takie a takie zachowanie jest złe, wskazujemy na konsekwencje i uczymy rozróżniać dobro od zła
Jeszcze według mnie bajki pomagają w nauce nowych słów i ogólnie mowy. Rodzic nie zawsze ma na tyle czasu i cierpliwości żeby x-razy tłumaczyć daną rzecz, często bajeczki są pomocne.
Bajki odpowiednie i w odpowiedniej ilości naprawdę pomagają w rozwoju, należy jednak pamiętać o umiarze, a postawa zainteresowanego bajką dziecka, które nic nie chce jest bardzo kusząca.

Dzieci rzadko zwracają uwagę na płeć bohaterów (małe dzieci) wcielają się w nie bez względu płci lub jej braku.
Odbierają i interpretują zachowania, wypowiedzi a nawet wyrazy Twarzy bohaterów, po czym oceniają je w kategorii dobra i zła. Większą krzywdę robi Dragon Baal niż smerfy czy teletubisie.

Ostatnio edytowany przez cardo7cardo (2014-05-24 10:55:57)

#12 2014-05-24 11:31:41

kaka84k

Nowy użytkownik

Punktów :   

Najbardziej odpowiednie dla dzieci w młodszym wieku szkolnym i przedszkolnym według mnie sa bajki: miś uszatek, koziokłek matołek, krecik, bolek i lolek. Te bajki zawsze miały jakiś morał, pogodne zakończenie. Każdy z bohaterów bajek mierzył się z problemami, przyjaciele pomagali mu w trudnych momentach. W tych bajkach również nie występuje agresja, obecne bajki pokazują dzieciom nierealny świat, w którym można kogoś skrzywdzić a on i tak przeżyje chociaż został zabity. Dlatego polecam bajki które leciały dawnej w telewizji.

#13 2014-05-24 12:27:15

staszek666

Nowy użytkownik

Punktów :   

Przede wszystkim takie bajki powinny ciekawic i uczyc  nowych rzeczy więc mysle ze fajną opcją jest bajka "Bylo sobie życie"

#14 2014-05-24 14:21:45

damianounoduo

Nowy użytkownik

Punktów :   

Mali Einsteini
Król Lew
Pomysłowy Dobromir
Bolek i Lolek
Reksio
większość filmów animowanych Disneya ma przesłania na które warto zwracać uwagę dzieciom; Księga Dżungli, Bambi ,Piotruś Pan, itp

#15 2014-05-24 16:43:03

gogsik

Nowy użytkownik

Punktów :   

Bolek i Lolek, Smerfy. Zaczarowany ołówek, Gumisie

Stopka forum

RSS