Opis forum
Administrator
Hej! Które bajki lub filmy s± wed³ug was najbardziej odpowiednie dla dzieci w m³odszym wieku szkolnym i przedszkolnym?
Nowy u¿ytkownik
Moim zdaniem najlepszymi bajkami dla dzieci w tym wieku s±:
- Piêkna i Bestia - bajka pokazuje dzieciom, ¿e wygl±d zewnêtrzny nie ¶wiadczy o warto¶ci cz³owieka, prawdziwe piêkno jest niewidoczne dla oczu.
- Król Lew - Simba udowodni³, ¿e odwaga to nie to samo, co nara¿anie swojego ¿ycia bez potrzeby. Bajka uczy tak¿e, ¿e z ka¿dego do¶wiadczenia, nawet z³ego nale¿y wyci±gaæ wnioski.
- Roszpunka - pokazuje, ¿e nie warto postêpowaæ ¼le, bo dobro i tak prêdzej czy pó¼niej zwyciê¿a.
Hej:) Na pocz±tek chcê powiedzieæ ¿e jak by³am ma³a to nie nawiedzi³am przes³odzonych i ugrzecznionych polskich kreskówek, nadawa³y siê one mo¿e dla trzylatka ale ju¿ nie dla wiêkszego dziecka. Pamiêtam jak w popo³udnia nie mo¿na by³o spotkaæ na podwórko ¿ywego duch bo wszyscy siedzieli w domu i ogl±dali Dragon ball i Rycerzy zodiaku. Wszyscy teraz mówi± ¿e takie bajki wzbudzaj± agresje i g³upie pomys³y dzieci. Ja natomiast uwa¿am ¿e nauczy³am siê z tych bajek wiêcej ni¿ ze wszystkich og³upiaj±cych Kubusiów Puchatków, Misiów uszatków i tym podobnych bajek.
Hejka
moim zdaniem bajki dla maluszków, czyli dzieci w wieku przedszkolnym i wcze¶niejszym powinny zawieraæ proste historie uwra¿liwiaj±ce i pobudzaj±ce ich wyobra¼nie, powinny równie¿ pomagaæ im w poznaniu otaczaj±cego ¶wiata, my¶lê tu o poznawaniu nazw zwierz±t, kolorów, pojazdów i emocji. W przypadku dzieci nieco starszych (wiek przedszkolny - starszaki, wczesnoszkolny) my¶lê ¿e wa¿nym elementem jest juz konkretny bohater i zachêcanie do zdrowego stylu ¿ycia, zawierania przyja¼ni i samodzielno¶ci. Osobi¶cie jak by³am dzieckiem chêtnie ogl±da³am bajki takie jak Madeleine i Gumiusie. By³y to bajki w których dostrzec mo¿na by³o przyja¼ñ miêdzy bohaterami i wspomaganie siê w trudnych chwilach, a ich ciekawe przygody sprawia³y ¿e mo¿na by³o wyobra¿aæ sobie uczestnictwo w podobnych historiach mam nadziejê ¿e pomog³am
Nowy u¿ytkownik
Witam, polecam ca³± gamê bajek Disneya, oprócz tego kultowe Smurfy i Muminki. Polskie bajki siê bardzo zestarza³y i nie wydaj± mi siê atrakcyjne dla m³odego widza, a nowe bajki emitowane przez TVP i tympodobne stacje s± bardziej og³upiaj±ce
Najlepiej z dzieciñstwa wspominam bajki Disneya Razem z siostr± zawsze w soboty z utêsknieniem czeka³y¶my na te bajki. Myszka Miki i kaczor Donald to te¿ postacie, które mi³o wspominam. Jednak bajki tj. Ma³a Syrenka, Mogli, Tarzan, wszystkie o ksiê¿niczkach by³y tak niesamowite, ¿e nadal mam ochotê w wolnej chwili obejrzeæ jedn± z nich i choæ na chwilê poczuæ siê jak dziecko.
Co do ma³ych dzieci, z obserwacji wiem, ¿e te d³u¿sze bajki s± jednak dla nich nu¿±ce i czêsto dzieci jeszcze przed po³ow± zaczynaj± siê wierciæ i rozrabiaæ. Dla najm³odszych krótkie bajki typu "Reksio", czy "Bolek i Lolek" o wiele lepiej siê sprawdzaj±. Bajki z piosenkami równie¿ przypadaj± do gustu najm³odszym (ju¿ po 2 obejrzeniu dzieciaki znaj± na pamiêæ te krótkie piosenki lub ich fragmenty).
Witam
Dla mnie najbardziej z u tkwi±cych w pamiêci bajek jest Dragon Ball, Naruto czy Rycerze Zodiaku. Te rodzaje anime maj± za zadanie motywowaæ ludzi do dzia³ania i niepoddawania siê przed wystêpuj±cymi ró¿norodnymi trudno¶ciami. Uczy takich rzeczy jak walki o to co siê wierzy i co siê kocha, ¿e zawsze trzeba broniæ s³abszych, co to jest prawdziwa przyja¼ñ, lojalno¶æ, odwaga, ¿e trzeba walczyæ w obronie tego co siê kocha nawet jak ma siê nik³e szanse na zwyciêstwo uczy tez ¿e ka¿demu trzeba daæ 2 szanse. Ale ten typ bajek zalecam dla starszych dzieci.
Dla przedszkolaków z typu edukacyjnego polecam Bajki z cyklu "By³o sobie..." i "Byli sobie...". Na pewno wiele osób zna choæ jeden z cykli bajek typu "By³o sobie ¿ycie", "Byli sobie odkrywcy", itp. Jest to typ bajek które pokazuj± faktyczn± wiedzê, s± bardzo warto¶ciowe dla dzieci a przyznam siê ¿e i sam je ogl±da³em. Polecam je innym gdy¿ mo¿na z nich siê dowiedzieæ zawsze bardzo wielu rzeczy - one zawsze s± naukowe i w jakiej¶ sprawie konkretnej. Wiedza z tych bajek jest bardzo przydatna a same ogl±da siê ¶wietnie. Z³e postacie zawsze maj± zakazane twarze i czerwone nochy, zawsze opowiada o tych sprawach taki dziadek dzieciom które wystêpuj± w tych bajkach. S± to bajki naukowe, z humorem, przedstawiaj±ce w bardzo interesuj±cy sposób fakty i wiedzê, zachêcaj±c do poszerzenia jej.
Dla chêtnych przedstawiam ca³± seriê bajek:
By³ sobie cz³owiek (1978)
By³ sobie kosmos (1982)
By³o sobie ¿ycie (1987)
By³y sobie Ameryki (1991)
By³y sobie odkrycia (1994)
Byli sobie odkrywcy (1997)
By³a sobie Ziemia (2008)
Siema
Moim zdaniem bajka musi sprawiaæ dziecku frajdê oraz powinna byæ w miarê pouczaj±ca, a przynajmniej nie powinna go og³upiaæ. Wiêc od razu odrzuci³bym wszystko podobne do serialu Teletubisie. Osobi¶cie polecam na pocz±tek Bolka i Lolka. Przeniesie ona brzd±ca w ¶wiat pe³en przygód, bez przemocy, u¿ywek, hazardu i seksu. W miarê dorastania proponuje mu po¶ciæ kultow± kreskówkê Dragon Ball. Pokazana jest tam nieustaj±ca walka dobra ze z³em i co najwa¿niejsze dobro zawsze wygrywa. Wa¿ne jest tak¿e, ¿e bohaterowie s± lud¼mi honoru, idealistami oraz s± dobrze zbudowani, dbaj± o swoje zdrowie. Tego samego nie mo¿ne powiedzieæ o wielu dzisiejszych bajkach, które opieraj± siê tylko na niezdrowym humorze. No poza tym to jeszcze bym poleci³ nastêpuj±ce tytu³y: Tabaluga, Gumisie, Muminki, Czarnoksiê¿nik z Krainy Oz, no i jeszcze Smerfy, ale z tymi niebieskim stworkami spêdzaj±cymi czas z przedstawicielami tej samej p³ci bym uwa¿a³.
Ostatnio edytowany przez mariom460 (2014-05-24 10:19:56)
Nowy u¿ytkownik
Dzieci m³odsze przede wszystkim nie s± w stanie zainteresowaæ siê d³ug± bajk± typu Disney ( piêkne i bestie, kopciuszki itd. ) te bajki s± dla dzieci w wieku szkolnym ew. starszych przedszkolaków. Maluchy nie rozumiej± wielu rzeczy ( boj± siê bestii, wied¼my ) trzeba im na bie¿±co t³umaczyæ bajkê, a to nie o to chodzi. Dzieci m³odsze 3/4 letnie interesuje bajeczka wymowna, krótka, bez agresji. Idealny przyk³ad moim zdaniem to Krecik. Bajeczka jest ze spokojn± muzyk±, prawie bez s³ów wiêc jeszcze bardziej skupia uwagê dziecka. Z nowych bajek to ¦wiat ma³ego ludwika - spokojna nie d³uga bajeczka edukacyjna. Bajeczki maj± pomagaæ dziecku rozumieæ ¶wiat a nie go komplikowaæ. Pokazywaæ rzeczy których np nie widz± na co dzieñ ( instrumenty muzyczne, maszyny, pojazdy, zwierzêta ) Dzieci wykorzystuj± postaci i tematy bajek do swoich zabaw. Dlatego trzeba uwa¿nie dobieraæ bajki maluszkom. Je¿eli dziecko ogl±da bajkê agresywn± potem na¶laduje zachowania ogl±danych bohaterów. Wcielaj± siê w role i bior± z nich przyk³ad.
Je¿eli dziecko nie ma problemów i nie boi siê z³ych postaci to wprowadzamy bajki z bohaterami dobro- z³o i w razie potrzeby t³umaczymy dziecku ¿e takie a takie zachowanie jest z³e, wskazujemy na konsekwencje i uczymy rozró¿niaæ dobro od z³a
Jeszcze wed³ug mnie bajki pomagaj± w nauce nowych s³ów i ogólnie mowy. Rodzic nie zawsze ma na tyle czasu i cierpliwo¶ci ¿eby x-razy t³umaczyæ dan± rzecz, czêsto bajeczki s± pomocne.
Bajki odpowiednie i w odpowiedniej ilo¶ci naprawdê pomagaj± w rozwoju, nale¿y jednak pamiêtaæ o umiarze, a postawa zainteresowanego bajk± dziecka, które nic nie chce jest bardzo kusz±ca.
Dzieci rzadko zwracaj± uwagê na p³eæ bohaterów (ma³e dzieci) wcielaj± siê w nie bez wzglêdu p³ci lub jej braku.
Odbieraj± i interpretuj± zachowania, wypowiedzi a nawet wyrazy Twarzy bohaterów, po czym oceniaj± je w kategorii dobra i z³a. Wiêksz± krzywdê robi Dragon Baal ni¿ smerfy czy teletubisie.
Ostatnio edytowany przez cardo7cardo (2014-05-24 10:55:57)
Najbardziej odpowiednie dla dzieci w m³odszym wieku szkolnym i przedszkolnym wed³ug mnie sa bajki: mi¶ uszatek, koziok³ek mato³ek, krecik, bolek i lolek. Te bajki zawsze mia³y jaki¶ mora³, pogodne zakoñczenie. Ka¿dy z bohaterów bajek mierzy³ siê z problemami, przyjaciele pomagali mu w trudnych momentach. W tych bajkach równie¿ nie wystêpuje agresja, obecne bajki pokazuj± dzieciom nierealny ¶wiat, w którym mo¿na kogo¶ skrzywdziæ a on i tak prze¿yje chocia¿ zosta³ zabity. Dlatego polecam bajki które lecia³y dawnej w telewizji.
Nowy u¿ytkownik
Przede wszystkim takie bajki powinny ciekawic i uczyc nowych rzeczy wiêc mysle ze fajn± opcj± jest bajka "Bylo sobie ¿ycie"
Nowy u¿ytkownik
Mali Einsteini
Król Lew
Pomys³owy Dobromir
Bolek i Lolek
Reksio
wiêkszo¶æ filmów animowanych Disneya ma przes³ania na które warto zwracaæ uwagê dzieciom; Ksiêga D¿ungli, Bambi ,Piotru¶ Pan, itp